Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2008 20:59 - Когато кризата не дава нови възможности или Кризата при вземането на кризисни решения
Автор: cap Категория: Бизнес   
Прочетен: 1674 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.01.2009 18:50


С избора на нов американски президент започнаха да се търсят алтернативи на републиканския подход за решаване на кризата в американската икономика. Все по-силно обаче, става усещането, че има криза и в теорията за решение на проблемите.

Както и във формулирането им.

 

Може да се опитаме да ги открием и да се съсредоточим на по-значимите от тях:

 

1. активите на ФЕД се увеличиха от 400 млрд. долара на 1.8 трлн

2. дългът на САЩ се удвои

3. специализираните (инвестиционни) банки загубиха ролята и значението си

4. хедж фондовете затварят врати

5. цели сектори в американската икономика затварят врати (напр. авто индустрията)

6. и може би най-важния (според мен) е погрешната оценка и предложеното краткосрочно решение на кризата.

 

Подробности:

 

Да караме поред

1. грамадното увеличение на активите на ФЕД води до следните проблеми

1.1. увеличено парично предлагане, за което Бернанке няма идея как ще бъде изтеглено обратно

1.2 огромното увеличение на широките пари при мощна обезценка на активи (напр. недвижими имоти) и ресурси (метали, петрол и т.н.)

 

т.е. в резултат на първия проблем в щатите може да видим или голяма инфлация или инфлация със значително поскъпване на активите и ресурсите. В този смисъл кризата е много по-близка, във видимата си част, до кризата през 1974 година, когато петрола поскъпва до невиждани нива.

С този проблем няма как да се справи, обаче, който и да е президент, и жалкото е че може би Обама дори не разбира тежестта му. От това "решение" на ФЕД ще пострадат много американци и още повече останалата част от света, потребяваща суровини, мерени в долари

 

2. удвоеният дълг на САЩ може да бъде бреме дори и при условие че "нема страшно. Нали те си печатат доларите". Разходите по обслужване на дълга товарят много бюджета, а риска от понижаване на рейтинга на САЩ (колкото и невъзможно да ни звучи сега) се приближава. Дефицитния бюджет ще създава все повече проблеми на който и да е президент, предвид това че той няма как да излезе от коловоза

 

3. и 4. тези проблеми ще означават силно свиване на инвестициите в частния сектор, след като държавния по принуда ги е свил. В комбинация с влошаване на ситуацията не се създават условия за дългосрочно обръщане на тренда.

 

5. сектори, които допреди 10 години са били високотехнологични и са генерирали кеш с тази криза окончателно загубиха позиции и се пренасят в евтини икономики. Лошото обаче е че в последните 10 години инвестициите бяха в имоти и не толкова във високотехнологични продукти. В резултат американския президент няма да генерира заместващи високотехнологични продукти и проблемите с безработицата и цялостаната макро-ситуация се влошават

 

6. погрешната оценка и предложеното краткосрочно решение на кризата - все още големите имена вярват че тази криза е като другите от "29 година насам т.е. проблем с ликвидността. Затова и решението което предлага Бернанке е същото, което са правили предшествениците му (включително и Алън Грийнспан) - увеличава широките пари М3 (проблем 1). В този случай, обаче, се решава проблема краткосрочно, твърде краткосрочно. Въпросите, които стоят пред тях остават неясни и още по-малко решенията им. Визията на Барак Обама е продължение на този класически подход и  с дипломата си от Харвард или с екип като този на Клинтън едва ли ще намери вярното решение.

Все по разумно ми се струва допускането, че проблема на американската и световна икономика е свръхгенерираната вече ликвидност. Затова решението на Бернанке е всъщност влошаване на проблемите на болния.

 

А въобще дали има решение?

 

Познатите отговори ми приличат на случая с един от обвиняемите по делото на Маргините - исхемична болест с язва. Т.е. няма как да лекуваш едното без да влошиш другото....

Иначе да девалвираш долара е най-очевидното решение и никак не се съмнявам , че това ще се случи. Точно както се случи и през "70-те.

Накратко казано, американската икономика и чудото на последния избор на президент са част от един дълъг и красив залез, но и началото на изгрев на изток от нас, който няма да бъде по безинтересен от последните 100 американски години.

 



Тагове:   дава,   нови,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930