Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2007 21:00 - Застраховки в земеделието - да или да? Или колко струва застраховката...
Автор: cap Категория: Бизнес   
Прочетен: 2286 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.06.2007 23:36



http://www.capital.bg/show.php?storyid=345021


Застраховките не са за нас


Един от начините да се намали рискът от загуби в земеделието е застраховката. Специално за сушата обаче той не работи. В момента 12 дружества застраховат селскостопанска продукция. Нито едно от тях не предлага застраховка за вреди от засушаване. Причината е, че сушата се счита за катастрофичен риск, при какъвто и самите застрахователи не биха се нагърбили да поемат загубите, коментират от бранша. Има и други възможности - да се сеят сортове, по-устойчиви на засушаване, посевите да се напояват и т.н. За това обаче са необходими инвестиции и те трябва да се направят от самите земеделци. Както таксиметровите шофьори, така и те обаче разчитат държавата да им даде парите, с които да намалят рисковете в професията си.

Показателен е фактът, че земеделците предпочитат да разчитат на държавни помощи, а не на застраховки дори за рискове, които се покриват от застрахователите. Има застраховки за градушка и буря, проливен дъжд, пожар на корен, наводнение, късна пролетна или ранна есенна слана, измръзване. Интересът и към тях обаче не е голям. От застрахователните компании посочват, че през последните години производителите, които въобще ползват услугите им, стават все по-малко. Намалява и общата площ на застрахованата обработваема земя. По данни на портала zastrahovatel.com едва 15% от обработваемите площи имат полици.

Най-високите премии при застраховка срещу градушка, дъжд и пожар за зърнопроизводство варират между 1.80 - 2.30 лв. на декар при полица 50 лв. на декар. При сключването на самите застраховки по избор на производителите е възможно да се договарят различни комбинации от рискове. Предлага се и разсрочено плащане на полиците. Тоест условията не са тежки, а разходите са поносими. Тъй като няма застраховка "суша", според експерти самите производители заедно с държавата и застрахователите могат да създадат нещо като гаранционен фонд, с парите от който да се покриват щети при бедствия, каквото е сушата.

По-големият проблем е, че производителите просто не желаят да се отучат от навика държавата да им покрива загубите при щети. За тях задачата да прогнозират, управляват и разпределят риска е със свръхповишена сложност. От ДЗИ, "Виктория" и "Застраховане" посочват, че след големите наводнения през 2005 г. не е имало ръст на полиците за селскостопанска продукция. С други думи - всичко си продължава постарому.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930