Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2007 12:51 - Компенсиране от засушаването
Автор: cap Категория: Бизнес   
Прочетен: 2792 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 12.06.2007 17:02


http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=348423 Фермерите готвят протести след жътвата Зърнопроизводителите подготвят нови протести за по-високи обезщетения след края на жътвената кампания. Срещу критериите на министерството на земеделието за отпускането на компенсации заради сушата през зимата и пролетта вече са се обявили фермерите от Великотърновско и Търговищко, съобщи председателят на управителния съвет на Асоциацията на българските села Борислав Борисов пред агенция "Фокус".

Той припомни, че за да получат обезщетение, производителите трябва да са добили не повече от 20 кг от декар зърно. Дори и при три пъти по-голяма реколта обаче стопаните ще са на загуба, пресметна Борисов. В разгара на жътвата производителите прогнозират ниски добиви заради необичайно голямото засушаване миналия месец. Според прогнозите засегнатите региони ще получат по 120-150 кг зърно от декар при очаквани 300 кг.
_________________________________________________________

За напълно пропадналите площи с пшеница плащанията ще бъдат 45 лв. за декар, а за ечемика - 40 лв. При останалите, чиито добиви са силно занижени, обезщетенията ще се изчисляват според очакваната реколта и разходите, направени от стопаните.
"Фермерите са наясно, че не могат да разчитат на компенсаторното подпомагане, въведено с еврорегламента от 2006 г., защото повечето нямат необходимата производствена история. Разчетите на агроминистерството и на асоциацията на зърнопроизводителите се разминават с около 7-8 лв., затова и двете страни решиха да стигнат до компромис", обясни Красимир Аврамов, председател на асоциацията на зърнопроизводителите.

В зависимост от направените разходи в различните региони обезщетенията за пшеницата ще се движат от 16 лв. до 27 лв., а за ечемика - от 7 до 17 лв.
Окончателните данни от проверките ще станат ясни към края на юни и въз основа на тях земеделският министър Нихат Кабил ще представи искането си за държавни помощи пред Съвета на министрите по земеделие на ЕС. Окончателният размер на помощите ще бъде уточнен до 30 юни, каза зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова. В края на месеца и управителният съвет на фонд "Земеделие" ще се събере, за да преструктурира план-сметката. Парите за компенсациите ще дойдат от фондовете "Земеделие" и "Тютюн". На този етап производителите ще изчакат с протестите, за да видят дали министерството ще изпълни ангажиментите си.


ТАБЛИЦА
Допустими помощи (в лв.)

Област пшеница ечемик

Велико Търново от 16 до 24 от 6.70 до 11

Плевен от 19 до 27 от 7 до 13

Стара Загора от 15 до 22 от 11 до 17


68 000 дка пшеница и 22 000 дка ечемик са напълно унищожени и ще подлежат на държавно подпомагане. Парите ще бъдат изплатени в края на юли или началото на август.
Зърнопроизводителите, които са получили под 70 на сто от добивите си от предишни години, ще могат да вземат между 15 и 27 лв. за декар пшеница. За ечемик ще се полагат между 6 и 17 лв. Компенсациите ще дойдат от европейските фондове. Те обаче ще бъдат изплатени най-рано в началото на следващата година.



http://www.capital.bg/show.php?storyid=345021

"Правителството прие решение, според което ще се търсят резерви в държавния бюджет - основно във фонд "Земеделие", за да може производителите да бъдат компенсирани. Сформира се междуведомствена работна група, която ще направи оценка на актуалното състояние на посевите и ще изчисли загубите. Самите земеделци ще бъдат компенсирани едва след прибирането на реколтата на базата на констативни протоколи, които ще се издават от специално сформирани комисии по време на жътвата. Решението на правителството предвижда още финансова помощ да получат само производители, които са загубили над 30% от реколтата си. След среща със зърнопроизводителите през седмицата Нихат Кабил обеща компенсации за всички, които имат добиви под средните за страната. И обяви, че до седмица ще има яснота каква сума точно ще се отпусне от фонд "Земеделие" за целта. За да бъдат отпуснати държавните помощи обаче, трябва разрешение и от Брюксел.

Европейската комисия едва ли ще забрани на правителството да компенсира производители, при положение че субсидирането на земеделците е политика на ЕС. В общността действа специален регламент за покриване на щети при суша или наводнения, според който би трябвало помощи да се отпуснат и в България. Все още няма коректна статистика колко точно са засегнатите площи - данните на земеделското министерство и на производителите се разминават фрапиращо."


Съгласие по предложените от МЗГ мерки за компенсиране на земеделските производители засегнати от засушаването постигнаха на 30 Май 2007 год.  министърът на земеделието и горите Нихат Кабил и представителите на зърнопроизводителите – Асоциацията на българските зърнопроизводители, Националното сдружение на зърнопроизводителите, Националният съюз на земеделските кооперации в България.

На среща в МЗГ бяха договорени осем конкретни мерки, които ще бъдат предприети за преодоляване на щетите от засушаването.

На брифинг след срещата представителите на зърнопроизводителите обявиха, че вече предприетите и заявените бъдещи действия от страна на правителството и МЗГ са удовлетворяващи.

Министър Кабил поясни, че след като му бъде представен доклад от Националния център за мониторинг на неблагоприятните климатични условия, до 2 юли 2007 г. документът ще бъде изпратен до Европейската комисия. Ще бъде създаден регистър на подадените молби за издаване на констативни протоколи за пропаднали площи и презасети площи, чрез ДФ „Земеделие” ще бъдат компенсирани загубите на земеделските стопани /месец юли-август/ за пропадналите площи като базата ще е средни разходи на декар по региони, изработени от Института по аграрна икономика.

Реши се напълно пропадналите от сушата есенници да бъдат компенсирани 100%. Обследването на почвите показва, че напъло поразени са 62 хил. дка. Мониторингът ще приключи 15 юни.


Сред фиксираните конкретни мерки са още:

изчисляване на загубите индивидуално на стопанство въз основа на протоколи, съставени от Общинските комисии преди жътва, по заявка на земеделският стопанин;

в комисиите ще бъдат включени представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите;

предоставяне на преференциални кредити за есенната сеитба за реколта 2008, чрез ДФ „Земеделие”;

разсрочване на задълженията на земеделските стопани, засегнати от сушата, към ДФ „Земеделие” за срок от една година;

министърът на земеделието и горите като компетентен орган на Разплащателната агенция да информира търговските банки за готовността на агенцията за издаване на сертификати на регистрираните и подали заявления земеделски стопани да получат кредити от банките за своята дейност – срок месец август 2007 г.




Гласувай:
0



1. анонимен - zasy6avane
05.12.2007 09:13
za6to nikade ne se spomenava za xaskovski region kakvi sa obe6teteniqta na dek p6enica i e4emik
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930