Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2007 12:00 - Млечни квоти и налози за превишението им
Автор: cap Категория: Бизнес   
Прочетен: 9447 Коментари: 10 Гласове:
0



Какво е млечна квота, какви документи се подават и кога, колко се плаща

На 1 Април 2007 година стартира първата година, в която се следи производството на краве мляко и продукти от краве мляко. Всеки, който отглежда крава/и и произвежда и предлага краве мляко или млечни продукти извън стопанството и членовете на семейството му (които живеят с него), е длъжен да води записи на продадените или прехвърлените количества.
Ако продава млякото в изкупвателен пункт или на изкупвач в СУРОВ (непреработен) вид то ще бъде регистрирано като продажба на мляко от квотата му за доставки. Ако продава сурово мляко или преработено (сварено), или производни продукти то трябва да се регистрира като квота за директни продажби.
Когато производител притежава квота за доставки и доставя мляко неговия изкупвач подава месечни справки до Обласната разплащателна агенция за изкупеното мляко през последни месец. Изкупвача подава и обобщена годишна декларация за доставки между 1 април и 15 май на следващата квотна година т.е. за квотната година 1 април 2007 до 31 март 2008 годишна декларация трябва да бъде подадена между 1 април и 15 май 2008. Изкупвача следи и за маслеността на млякото двукратно всеки месец и тази информация също е част от годишната декларация и месечните справки.
Производител, с квота за директни продажби, подава лично или чрез пълномощник годишна декларация за директни продажби. За квотната година 1 април 2007 до 31 март 2008 годишна декларация за директно продажби трябва да бъде подадена между 1 април и 15 май 2008. Месечни справки не се подават.
Производителите, които имат и квота за доставки и квота за директни продажби могат да подават заявления в Областаната разплащателна агенция по постоянна адресна регистрация за преобразуване - т.е. ако реши сам да произвежда и продава кисело мляко производител с квота за доставки може да я преобразува цялата или частично в квота за директни продажби. Срока за приемане на заявления за това е 30 ноември.
Изкупвач, с който производител има сключен договор за доставка на мляко, е длъжен да регистрира този договор в Областната разплащателна агенция. (не производителят)
Ако производител е получил квота за доставки то тя има две характеристики - референтно количество в килограми и референтна масленост в гр/кг (не в процент). Квотата за директни продажби има само една характеристика - количество в килограми.
Например производителят Иван Иванов от село Ставерци, община Д.Митрополия, област Плевен има квота за доставки 10 290 кг и масленост 45.20 гр/кг. По друг начин казано това означава че има квота от 10 000 литра мляко с 4.52% масленост.
Коефициента, с който литрите се превръщат в килограми е 1.029 т.е. 1 литър е равен на 1.029 килограма мляко и той не се променя!
Всеки производител с квота за доставки може да доставя на изкупвача мляко с различна масленост. В края на годината, в Разплащателната агенция, средната претеглена стойност на маслеността на производителя, се използва за да се изчисли колко мляко той е доставил през квотната година.

Ще покажа с пример как става преизчисляването:

A Средно претеглена масленост 40 гр/кг (маслеността от всички направени доставки)
B референтна масленост 39,6 гр/кг (маслеността определена от Министерство на земеделието и горите и Националния млечен борд)
C a-b 0.04
D cx0.18 0.0072
E d + 1 1.0072
F Доставки на мляко в килограми през квотната година 10 000
G e x f = доставки през регулирана масленост 10 072

Ако квотата на Иван Иванов от Ставерци е била 9000 килограма той ще е превишил с 1072 килограма квотата си за доставки. Ако квотата му е била 11 000 килограма той не е изпълни квотата си.

Подчертавам, че когато реалната масленост се различава с повече  (примерно над 5 гр/кг) от референтната малсност то разликите между реалните доставки и доставките регулирани през референтната масленост ще се различават значително!

Когато България превиши националната си квота за доставки то само тези производители, които са превишили индивидуалната си квота ще платят налог (вноска, глоба, такса) за превишението.

Производител, който не е изпълни квотата си не дължи никакви глоби или парични плащания. Ако обаче е изпълнил квотата си под 70% той ще загуби тази част от нея, която не му достига, за да я изпълни до 100%. Т.е., ако производител има квота за доставки или за директни продажби от 10 000 килограма и продаде 6000 килограма то за следващата година квотата му ще е вече 6000 килограма, а 4000 килограма отиват в националния резерв, за да се разпределят между други производители. Ако е доставил 7001 килограма то за следващата година квотата си му остава 10 000 килограма.
Ако обаче има квота от квота за доставки или за директни продажби от 10 000 килограма и продаде 12 000 килограма то е възможно (но не задължително) да се наложи да плати налог за превишение на квотата си. Дължимата сума се изчислява като от сумата на всички индивидуални превишения се извадят всички индивидуални неизпълнения на квотата и разликата се разпредели пропорционално само между онези производители, които са превишили квотата си. (Важно е да се знае, че това изчисление се прави поотделно за квотата за доставки и за директни продажби).
За всеки килограм (не литър) превишение се плаща по 54,5 стотинки налог т.е. дори малко повече от цената на килограм мляко в момента. Тази сума е фиксирана в европейското законодателство и се плаща точно толкова от всеки производител на краве мляко в целия ЕС. Тази сума се събира от изкупвачите (за квотите за доставки) и се плаща от тях към Разплащателната агенция, която ги препраща в Брюксел. Ако производител с квота за директни продажби дължи налог то не изкупвач, а той самия е длъжен да преведе парите на Разплащателната агенция.
За точните дължими суми Разплащателната агенция изпраща писма на изкупвачите и на производителите.
Неплащането им води до отнемане на квоти за директни продажби, отнемане на лиценз на изкупвачите и събиране на вземането като публично държавно вземане чрез Агенцията за държавни вземания!
Когато производител с квота за директни продажби продава млечни продукти той е длъжен да води записи не само за количеството продадени млечни продукти, но и за вложеното количество мляко. Освен това производителите с квота за директни продажби над 5000 килограма трябва да водят и запис и за складова наличност.
Всички записи на производители и изкупвачи се пазят задължително минимум три години след квотната година, за която се отнасят.


Тагове:   млечни,   налози,


Гласувай:
0



1. анонимен - референтна масленост
23.03.2007 14:32
Според вас достатъчна ли е масленост от 39,6 гр/кг (маслеността определена от Министерство на земеделието и горите и Националния млечен борд)
за запазване генетичното разнообразие от български крави или стремежът към "унифициране" с ЕС ще доведе до рязък скок на внесените бройки от т.нар. "бледо, русо европейско говедо". Задавам този въпрос, защото като един "традиционалист" предпочитам комуникацията с типичните български крави, и едно евентуално компрометиране на общността и разноовбразието от класически говеда в Р.България би ме смутило твърде.

С уважение: не се чете
цитирай
2. анонимен - новите говеда
26.03.2007 11:53
смущението е всеобщо - употребата на продукта на говедата не по предназначение, а за пиене, прецаква генетичното разнообразие :)
аз искам да попитам защо месечни справки за продажбите не се подават? като сте почнали да тршите гората с папируси давайте... даже и на седмична база ще ви е чудесно
цитирай
3. анонимен - Не мога да разбера как намерихте ...
02.05.2007 19:20
Не мога да разбера как намерихте средно претеглената масленост 40 гр/кг от Вашия пример .Това сбор от всички маслености през периода ли е или нещо друго. моля Ви да обясните.
цитирай
4. анонимен - Национална референтна масленост
15.05.2007 10:33
Националната референтна масленост на България е 39,1гр/кг, а не 39,6гр/кг както сте написали.В този случай квотата за доставки при регулирана масленост на Ив. Иванов от Ставерци ще е 10 162кг.
А: примерна ср. претеглена масленост за всички доставки на Иван Иванов през цялата квотна година - 40,0гр/кг
В: нац. референтна масленост за България - 39,1гр/кг
С: А - В = 0,09
D: С(0.09) х 0,18 = 0,0162
Е: D(0.0162) + 1 =1,0162
F: инд. квота за доставки - 10 000кг
G: E x F = 10 162кг
Това означава, че той е надхвърлил своята индивидуална млечна квота с 162кг.
цитирай
5. cap - среднопретеглена масленост
29.05.2007 09:46
това е масленост, която се установява след задължителните минимум два пъти в месеца замервания на маслеността на доставеното до изкупвач мляко. Стойността се получава като всяко доставено количество мляко в килограми се умножи по маслеността на самата доставка в гр/кг (между две замервания се ползва маслеността на псленото замерване), всички тези произведения се съберат и общи сбор се раздели на сумата от всички доставки в килограми.

Среднопретеглената масленост на всеки отделен производител се подава към Разплащателната Агенция от изкупвачите и не е необходимо производителите да се ангажират с подобни сметки. Освен за контрол на сметките на изкупвачите... защото проверката е форма на доверие ;)
цитирай
6. cap - до коментар 4
29.05.2007 09:56
отлично знам че националната референтна масленост на България е 39,1 гр/кг... това което сте пропуснали обаче е че тя е национална, а не индивидуална! т.е. не е необходимо индивидуалната масленост на човека от Ставерци да е равна на националната. И изчисленията в приложения от мен пример са верни.
Изискване на регламент 1788/2003 е среднопретеглените индивидулани референтни маслности да не превишават националната с повече от 0.1 гр/кг, а големината на индивидуалната референтна масленост зависи от данните подадени от изкупвача за маслеността на доставките през мониторинговата 2006 година. Съответно тя може да варира - затова и може да има индивидуални маслености от 25 гр/кг или 61 гр/кг например...
цитирай
7. анонимен - След като съм си продала кравите, ...
29.02.2008 23:47
След като съм си продала кравите,още през 2007г.какво ще стане с квотата ми.Ще се разпредели ли между останалите производители или.........
цитирай
8. анонимен - списък на одобрените за млечна квота
12.06.2009 00:00
от доста дълго време чакаме отговор за това дали сме одобрени да имаме млечна квота.Насочват ни към интернет от съответните агенции но не можем да намерим нищо.Как стои въпроса?
цитирай
9. анонимен - backlink service
15.08.2011 03:46
Thought I would comment and say neat theme, did you make it for yourself? It's really awesome!
цитирай
10. анонимен - how to increase page rank backlink services
27.09.2011 00:10
page rank check white hat seo <a href=http://xrumerservice.org>webmaster service</a> how to build backlinks
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930